Exsudat faringian (cultura bacteriana si fungica)
- material biologic: secretii faringiene. Recoltarea se face à jeun (nu se consuma alimente), pacientul nu trebuie să se spele pe dinti sau sa utilizeze apă de gura. Pacientul poate să bea apa. Pentru mai multe detalii consultati ghidul de recoltare analize.
- ;
- timp de executie: 3 – 5 zile lucratoare.
nota: investigatiile exsudat faringian culturi bacteriene, antibiograma culturilor pozitive pot fi decontate CAS.
Informatii generale:
Faringo-amigdalitele sunt afectiuni frecvente pentru care pacientul se adreseaza medicului. Cea mai frecventa cauza o reprezinta infectiile virale (rhinovirus, adenovirus, herpaviride, virusuri gripale, paragripale, Coxackie, etc). Faringitele bacteriene sunt cauzate in principal de streptococcul de grup A (secundar grup C si G); tulpinile eritrotoxigene de Streptococcus pyogenes determina boala numita scarlatina. Exista si situatia identificarii patogenului stafilococ sau situatia purtatorilor sanatosi de tulpini de stafilococ conditionat patogen. In cazul subiectilor imunodeprimati sau dupa antibioterapa excesiva se pot identifica si fungi patogene: Candida spp.
Utilitatea testului: investigatie recomandata pentru documentarea agentilor patogeni bacterieni si fungici responsabili de faringo-amigdalite, precum si testarea sensibilitatii la antibiotice / antifungice a patogenilor identificati. Deoarece nu s-au semnalat tulpini de streptococ beta hemolitic de grup A cu rezistenta la penicilina, antibiograma nu se efectueaza in mod curent. La cererea medicului se efectueaza antibiograma la pacientii cu alergii multiple sau in context clinic specificat.
Bibliografie:
- Insertul de lucru al reactivilor folositi;
- Procedura specifica de lucru, instructiuni de lucru, proceduri operationale si manualul calitatii laboratorului.
- Analize medicale explicate: I. Soare; Editura ETNA, Bucuresti 2020;
- Diagnosticul de laborator in practica medicala: G. Ivanovici, I. Fuiorea; Editura Militara, Bucuresti 1990;
- Tratat de microbiologie clinica: D. Buiuc, M. Negut; Editura Medicala 2008.