Electroforeza hemoglobinei

Electroforeza hemoglobinei

  • material biologic: sange / recipient de recoltare: vacutainer cu anticoagulant EDTA (cu dop mov);
  • ;
  • termen de executie: 5 – 7 zile.
NOTA: rugam precizat varsta si sexul pacientului, nume si prenume pacient (sau apartinator), CNP (mandatoriu pentru analizele CAS) precum si numarul de analize solicitat. Pentru analizele CAS precizati si verificati valabilitatea biletului de trimitere (doua luni, 60 zile). Pentru analizele CAS de tip monitor oricand puteti efectua recoltarea pe baza de programare.
Prin completarea formularului de mai sus sunteti de acord sa fiti contactat/a de reprezentantii AIDE SANTE in legatura cu serviciile medicale solicitate. Programul de lucru este de luni pana vineri; incearcam sa raspundem tuturor solicitarilor in termen de 24 - 48 de ore de la data solicitarii pentru zilele lucratoare, 72 de ore pentru solicitarile din timpul sfarsitului de saptamana.

Informatii generale

Hemoglobina (Hb) este o moleculă complexa alcatuita din hem (un atom de fier cuplat cu protoporfirina) si patru lanturi de globina: doua perechi de lanţuri polipeptidice. Lanturile polipepdice pot fi de tip α (alfa), β (beta), γ (gama), δ (delta), etc. Astfel distingem Hb A1 (α2 β2), Hb A2 (α2 δ2), Hb F fetala (α2 γ2), etc.

Utilitatea testului: 

  • investigatie ce depisteaza anomaliile sintezei lanturilor de globina.

Aceasta investigatie depisteaza anomaliile cantitative (reducerea sintezei lanturilor alfa si beta: talasemiile alfa si beta) precum si anomaliile calitative (hemoglobinopatiile caracterizate prin subtitutia unui aminoacid in lantul alfa sau beta: principalele tipuri de hemoglobina anormala care prezinta interes clinic sunt: Hb S, Hb C, Hb E, si Hb D.


Bibliografie: 

  • Insertul de lucru al reactivilor folositi;
  • Procedura specifica de lucru, instructiuni de lucru, proceduri operationale si manualul calitatii laboratorului.
  • Analize medicale explicate: I. Soare; Editura ETNA, Bucuresti 2020;
  • Diagnosticul de laborator in practica medicala: G. Ivanovici, I. Fuiorea; Editura Militara, Bucuresti 1990;

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH