Albumine urinare (microalbuminurie)
- Albumine urinare (microalbuminurie) / emisie 24 ore
- Albumine urinare (microalbuminurie) / emisie spontana (spot)
- Albumine urinare / creatinina urinara (uACR – raport analit : creatinina urinara / emisie spontana spot)
- material biologic: urina / recipient de recoltare: urocultor: se colecteaza urina pe 24h, se noteaza volumul urinar apoi se pune un esantion in urocultorul care ajunge la laborator (aici pentru mai multe detalii despre instructiunile de autorecoltare); alternativ se recolteaza un esantion de urina din emise spontana (spot) care se pune in urocultor (nota: in cazul emisiei spot nu este necesara colectarea urinei din 24 ore, nu este necesara precizarea volumului urinar din 24 ore);
- termen de executie: 1 – 3 zile.
nota: investigatiile albumine urinare (microalbuminurie) pot fi decontate CAS.
Informatii generale:
Albumina este principala proteina serica circulanta; albumina este sintetizata de ficat; albumina are rolul de a asigura presiunea coloid osmotica; albumina este si transportorul seric pentru o multitudine de alti hormoni, vitamine si diversi constituenti.
Albumina urinara este un biomarker cheie pentru stadializarea bolii renale cronice.
Utilitatea testului: investigatie utila pentru evaluarea functiei renale (defectele de filtrare glomerulara) si implicit pentru aprecierea complicatiilor in diabet, hipertensiune arteriala si alte vasculopatii.
Valori crescute ale analitului: se intalnesc in afectarea functiei glomerulare din sindromul nefrotic, sindromul nefritic, insuficienta renala. Cauza afectarii glomerulare este nefropatia diabetica, nefropatia hipertensiva, nefropatia din alte vasculopatii precum si cea din eclampsie.
Valori scazute ale analitului: se intalnesc rareori in situatiile in care exista aport alimentar neadecvat (malnutritie), sinteza deficitara (afectare hepatica) precum si in cazul pierderilor extrarenale masive (arsuri intinse, catabolism crescut, sepsis, inflamatii, etc).
Nota: deoarece exista variatii ale excretiei renale ale analitului in functie de filtrarea glomerulara, recomandarea laboratorului este de a folosi raportul albumine urinare / creatinina urinara (determinat din urina spot) care permite estimarea excretiei urinare fără a mai fi necesara colectarea urinei pe 24h. Deoarece majoritatea creatininei urinare derivă din filtrarea glomerulara, concentratia creatininei reflecta concentratia urinara a analitului per ansamblu.
Determinarea raportului albumine urinare / creatinina urinara dintr-o proba de urina spontana (spot) este foarte util pentru stadializarea insuficientei renale. Categoriile de albuminurie (exprimata ca raport albumina / creatinina urinara) dupa ghidul KIDGO (Kidney Disease Improving Global Outcomes) sunt:
- A1 / albuminurie normala sau usor crescuta (valori < 30 mg / g);
- A2 / albuminurile moderata (valori intre 30 – 300 mg / g);
- A3 / albuminurie severa (valori > 300 mg / g).
Bibliografie:
- Insertul de lucru al reactivilor folositi;
- Procedura specifica de lucru, instructiuni de lucru, proceduri operationale si manualul calitatii laboratorului.
- Analize medicale explicate: I. Soare; Editura ETNA, Bucuresti 2020;
- Diagnosticul de laborator in practica medicala: G. Ivanovici, I. Fuiorea; Editura Militara, Bucuresti 1990;
- Executive summary of the KDIGO 2022 Clinical Practice Guideline for Diabetes Management in Chronic Kidney Disease: an update based on rapidly emerging new evidence: P Rossing et all; Kidney Int. 2022 Nov;102(5):990-999. doi: 10.1016/j.kint.2022.06.013. PMID: 36272755.