Acid uric urinar (uricozurie)
Acid uric urinar / creatinina urinara (raport)
- material biologic: urina / recipient de recoltare: urocultor: se colecteaza urina pe 24h, se noteaza volumul urinar apoi se pune un esantion in urocultorul care ajunge la laborator (aici pentru mai multe detalii despre instructiunile de autorecoltare); alternativ se recolteaza un esantion de urina din emise spontana (spot) care se pune in urocultor (nota: in cazul emisiei spot nu este necesara colectarea urinei din 24 ore, nu este necesara precizarea volumului urinar din 24 ore);
- indicatii: investigatie utila pentru evaluarea litiazei renale, monitorizarea terapiei in guta, identificarea si diagnosticul nefropatiilor congenitale, etc.
Raportul acid uric urinar / creatinina urinara(determinat din urina spot) estimeaza excretia urinara a acidului uric in 24 h, fără a mai fi necesara colectarea urinei pe 24h. Deoarece majoritatea creatininei urinare derivă din filtrarea glomerulara, concentratia creatininei reflecta concentratia urinara a analitului per ansamblu. Determinarea raportului de acid uric / creatinina dintr-o proba de urina spontana (spot) este foarte util pentru diferentierea insuficientei renale acute secundara nefropatiei gutoase de cea indusa de alte cause.
Informatii generale analiza:
Acidul uric este produsul final ce rezulta din degradarea acizilor nucleici; aportul excesiv de proteine animale precum si distructia celulara excesiva sunt cauze frecvente ce produc hiperuricemie . Excretia renala a acidului uric este majoritara, analitul fiind degradat si intestinal.
Din punct de vedere clinic, hiperuricemia (cantitatile crescute de acid uric seric) se manifesta sub forma de artrita gutoasa (artrita dureroasa cauzata de depunerea cristalelor de acid uric in capsula articulara) sau nefropatie gutoasa (afectarea parenchimului renal si nefrolitiaza urica). Excretia urinara crescuta de acid uric determina nefropatia gutoasa. Majoritatea pacientilor cu nefropatie gutoasa nu au manifestari de artropatie gutoasa.
Interpretarea analizei in context clinic:
Valorile crescute ale analitului: se intalnesc la persoanele cu dieta proteica excesiva, la persoanele cu nefropatie gutoasa (cu sau fara litiaza renala) in hiperuricemia secundara din afectiunile maligne dar si in anumite boli congenitale rare (boala Wilson, sindrom Lesch- Nyhan).
Valorile scazute ale analitului: se intalnesc in insuficienta renala si hipertensiunea arteriala.