Există alimente care ne plac, dar care sunt tolerate mai mult sau mai putin de organismul nostru. În timp, consumând alimente pe care nu le putem asimila apar probleme precum: disconfortul abdominal, imposibilitatea de a lua in greutate sau din contra obezitate, migrene, acnee, balonare, oboseală cronică, constipaţie, astm, depresii, afte, urticarie, psoriasis, raceli frecvente, boli autoimune, acutizarea unor afecţiuni deja existente. O altă consecinţă a imposibilităţii de asimilare a anumitor alimente o reprezintă şi imposibilitatea de a slăbi, alături de probleme de reglare neuro-endocrină, hipotiroidismul, dezechilibre ale hormonilor sexuali sau ai corticosuprarenalei.Intoleranţa alimentară se manifestă în primul rând faţă de proteine, mai rar faţă de carbohidraţi şi aproape deloc faţă de lipide. Ultima poate apărea doar în cazul unor insuficienţe bilio-hepatico-pancreatice grave. Intoleranţa alimentară faţă de proteine este foarte frecventă, 8 din 10 persoane dovedindu-se că au intoleranţă la cel puţin un aliment, şi în top sunt proteinele din lapte, ou, cereale-gluten, carne de pui sau peşte, ciuperci.