Proteine serice totale

Proteine serice totale / proteinemie

Informatii generale

Proteinele sunt molecule complexe formate din mai multe unitati de aminoacizi legate prin punti disulfidice. Proteinele sunt sintetizate majoritar la nivel hepatic si au fost gtupate in doua clase: albumine (alcatuite exclusiv din proteine) si globuline (complexe de macroglobulince includ si lipide sau glucide). Proteinele sunt substante polare (macromolecule hidrofile, solubile in apa) care asigura echilibrul osmotic al sangelui: in deshidratare se intalneste o usoara crestere a proteinelor serice (hemoconcentrare) iar in cazul prezentei edemelor exista o usoara scadere a valorilor proteinelor totale (sinterza hepatica redusa a albuminelor serice). Pentru investigarea unei tulburari la nivelul metabolismului proteinelor este utila determinarea albuminelor serice, electroforeza proteinelor serice, dozarea albuminelor urinare si a proteinelor urinare. Proteinele au roluri structurale (componenta a membranelor celulare), transport si semnalizare celulara, mentinerea presiunii coloid osmotice, precum si asigurarea imunitatii.

Albuminele sunt componenta majoritara a proteinelor serice. Pierderea albuminelor serice determina scaderea concentratiei serice de proteine: afectuini renale primare sau secundare unei alte afectiuni metabolice (de exemplu diabet zaharat). Dieta inadecvata (malnutritia) dar si afectiuni intestinale cronice este o alta cauza ce asociza scaderea nivelului proteinelor serice.

Globulinele (glicoproteinele, lipoproteinele) au cu rol in imunitate, asigura transportul lipidelor, hormonilor sau oligoelementelor. Imunoglobulinele sunt un tip aparte de globuline sintetizate de plasmocite: cresteri monoclonale ale proteinelor serice apar in diverse proliferari maligne. Exista mai multe fractii ale globulinelor serice: alfa 1 globulinele (care asigura protectia organismului in bolile inflamatorii acute si cronice, alfa 1 anti-tripsina – proteina de faza acuta care asigura protectia pulmonara, lipoproteinele HDL care transporta fractia „buna” a colesterolului), alfa 2 globuline (care sunt in principal proteine de transport – haptoglobina, alfa 2 macroglobulina), beta globulinele (componente ale sistemului complementului C3 si C4, transferina cu rol in transportul fierului) si gamma globulinele (imunoglobulinele: IgG, IgA, IgM, IgE, etc).

Utilitatea testului:

  • investigatie utila pentru evaluarea statusului nutritional, evaluarea functiei hepatice, functiei renale, alte dezechilibre hidro-electroloitice asociate cu hipovolemie (deshidratare, hemoragii masive), neoplazii hematologice (mielom multiplu, boala Waldestrom, etc).

Bibliografie:

  • Insertul de lucru al reactivilor folositi;
  • Procedura specifica de lucru, instructiuni de lucru, proceduri operationale si manualul calitatii laboratorului.

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării reprezintă acceptul dvs. pentru această folosință. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor privind cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri. Termeni și condiții

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH