Proteina C a coagularii si proteina S a coagularii
-
APCR – rezistenta proteinei C activate (mutaia Leiden a F V)
-
Proteina C a coagularii – activitate
-
Proteina S a coagularii – activitate
-
Proteina S a coagularii – fractia libera
- material biologic: plasma / vacutainer cu anticoagulant lichid citrat 1/9 (cu dop albastru);
- ;
- indicatii: investigatie utila pentru identificarea deficitului acestei proteine care este un anticoagulant natural. Deficientele congenitale sau dobadite asociaza tromboze venoase si leziuni trombotice cutanate daca initierea terapiei anticoagluante se face fara heparinoterapie.
Informatii generale
Proteina C este un inhibitor al cascadei coagularii prin inactivarea factorilor Va (proaccelerina) si VIIIa (factorul antihemefilic A). Sinteza proteinei C se face la nivel hepatic si este dependenta de vitamina K. Proteina S a coagularii este un cofactor al proteinei C cu sinteza la nivel hepatic dependenta de vitamina K. Comlexul proteina C / proteina S a coagularii face parte din sistemul anticoagulantilor naturai: inhibitori ai cascadei coagularii.
- testul APCR – rezistenţa la proteina C activată identifica subiectii cu mutatia Leiden a factorului V care este cea mai frecventa cauza de trombofilie moştenita. APCR nu este un test genetic. Mutatia Leiden induce o stare de hipercoagulabilitate – trombofilie cu risc de tromboze repetate, tromboembolie pulmonara, accident vascular cerebral, pierderi recurente de sarcina, etc.
- testul proteina C a coagularii – activitate identifica tipul de deficit al proteinei C a coagularii. Exista cauze congenitale ale deficitului de proteina C (formele heterozigote cu evenimente trombotice recurente si formele homozigote cu evenimente trombotice severe) si cauze dobandite (afectiuni hepatice severe inclusiv tratamentele contraceptive orale sau sarcina, sepsis ce asociaza coagularea intranasculara diseminata, tratamente cu anticoagulante orale de tipul warfarinei motiv pentru care se recomanda intreruperea medicatiei cu 7 zile inaintea efectuarii testului).
- testul proteina S a coagularii – activitate identifica tipul de deficit al proteinei S (cofactorul proteinei C). Exista cauze congenitale (deficite heterozigote respectiv homozigote) precum si cauze dobandite: hepatopatii, sarcina, anticonceptionale orale, sepsis sever, si medicatia cu antivitamina K.
Utilitatea testului:
- identificarea subiectilor cu mutatia Leiden a factorului V
- evaluarea riscului de trombofilie in sarcina, pierderi recurente de sarcina, anticontraceptive orale, infertiliate.
- evaluarea riscului de tromboze asociate sepsisului sau alte afectiuni ce pot asocia sindromul de coagulare intravasculara diseminata;
- evaluarea siscului de tromboze la introducerea medicatiei anticoagulante orale (de tip warfarina) fara heparino-terapie prealabila.
Bibliografie: