Vitamina E (tocoferol)
- material biologic: ser / recipient de recoltare: vacutainer fara anticoagulant cu sau fara gel separator (cu dop rosu sau galben); ser congelat (ferit de lumina – folie de aluminiu pentru protectie), transport pe zapada carbonica;
- metoda: HPLC;
- termen de executie: 10 zile.
Utilitatea testului:
- diagnosticul si monitorizarea deficitului / carentei analitului: evaluare status anti-oxidant (afectiuni pre-canceroase, displazii tisulare), tulburari ale metabolismului acizilor grasi, vitamine si hormoni lipofilici, malabsorbtie lipidica (pancreatite, hepatite, colestaze), aneme hemolitica, retinopatie pigmentara si cataracta, neuropatii (inclusiv boala Alzheimer), miopatii (cu afectarea muschilor striati dar si a cordului / cardiopatii), hiperagregare plachetare (evenimente trombotice diverse), stari de imunodepresie, etc;
- identificarea unei eventuale toxicitati a analitului (indusa iatrogen), caz in care apar deficiente ale altor vitamine si hormoni lipofilici, hemoragii la pacientii cu medicatie antihipertensiva concomitenta si terapii cu anticoagulante orale, etc.
Surse alimentare de tocoferol: uleiuri vegetale (porumb, soia, floarea sorelui, etc), cereale nerafinate, seminte oleaginoase, legume rosii (tomate) si verzi (brocoli, spanac, varza), etc.
Bibliografie:
- Insertul de lucru al reactivilor folositi;
- Procedura specifica de lucru, instructiuni de lucru, proceduri operationale si manualul calitatii laboratorului.
- Analize medicale explicate: I. Soare; Editura ETNA, Bucuresti 2020;
- Diagnosticul de laborator in practica medicala: G. Ivanovici, I. Fuiorea; Editura Militara, Bucuresti 1990.