Vitamina D 25 hidroxi (calcidiol)
Vitamina D 25 – hidroxi (calcidiol) | 90.0 lei |
Preturi valabile din 01 septembrie 2022. Laboratorul isi rezerva dreptul de a modifica oricand preturile afisate, fara o notificare prealabila in mediul virtual.
- material biologic: ser / recipient de recoltare: vacutainer cu sau fara gel activator (ep. dop rosu sau galben);
- indicatii: investigatie utila pentru diagnosticul si monitorizarea deficitului de vitamina D.
Se considera nivel insuficient valorile < 5 ng/mL.
Se considera toxicitate valorile > 50 ng/mL.
Informatii generale analiza: Vitamina D exista sub două forme sterolice: in lipidele animale (colecalciferolul / vitamina D3 care se formeaza in pielea animalelor si a omului sub actiunea ultravioletelor) si in lipidele vegetale (ergocalciferolul / vitamina D2 care se formeaza in plante tot sub actiunea ultravioletelor). Continutul de vitamină D din alimente nu este influentat de conservarea sau pregatirea acestora.
Interpretarea analizei in context clinic:
- Valorile scazute ale analitului: Un deficit usor sau moderat este asociat cu osteoporoza (la adult) / rahitismul (la copil) sau cu hiperparatiroidism secundar. Consecintele deficitului de vitamina D asociaza: 1/ susceptibilitate crescuta fata de infectii 2 / rezistenta crescuta la insulina (risc de diabet zaharat) 3 / risc de boli cardiace (hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, oboseala), 4 / predispozitie pentru boli ale sistemului nervos central (depresie, autism, etc) 5 / risc pentru diverse afectiuni renale (sindrom nefrotic) 6 / risc de afectiuni maligne: cancer de colon, prostata, san, ovar, limfoame.
- Valorile crescute ale analitului: Toxicitatea vitaminei D este rara si se manifesta prin greturi, vărsaturi, anorexie, diaree, iritabilitate, astenie, hipertensiune arteriala, poliurie, polidipsie, deshidratare. O caracteristica a toxicitatii este calcinoza tisulara (depuneri de calciu in rinichi, inima, plamani, peretii arteriali, timpan).cu hipercalcemie, hipercalciurie si hiperfosfatemie.