Vitamina B9 (acid folic)
- material biologic: ser / vacutainer fara anticoagulant sau cu activator de cheag (cu dop rosu sau galben);
- metoda: chemilumineascenta;
- termen de executie: 72 ore.
Utilitatea testului:
- Deficitul de acid folic se intalnesne in aport alimentar insuficient, hipovitaminoza relativa datorata carentei de vitamină B12, iatrogen (tratament indus de anumite medicamente: methotrexat, aminofen, triamteren, anticonvulsivante), alcoolism si in starile clinice cu turnover celular crescut (sarcina, lactatie, traumatisme, arsuri, infecţii, cancer, etc). Tablou clinic: glosita, diaree, dementa, anemie macrocitara, defecte de inchidere ale tubului neural si retard de crestere la fat si nou nascut.
- Toxicitatea (intoxicatia cu acid folic) este rara: datorită antagonismului cu fenitoina tabloul clinic asociaza convulsii la persoanele sub tratament cronic cu anticonvulsivante. In plus, valorile serice crescute ale acidului folic inhiba absorbtia intestinala a zincului cu retard de crestere intrauterina la fat.
Acidul folic are rol in sinteza hemului, a purinelor si acizilor nucleici; unele citostatice intrerup sinteza folatilor, inhiband cresterea si multiplicarea celulara; deficienta de vitamina B12 produce o deficienta relativa de acid folic (derivatii acidului folic functioneaza ca si acceptor / donor al unitatilor cu un atom de carbon – capcana metilfolatului). Deficitul de folati se poate asocia cu deficitul de vitamina B12 iar tratamentul corect impune diagnosticul diferential.