Criofibrinogen

Criofibrinogen

  • material biologic: plasma / vacutainer cu anticoagulant lichid citrat 1/9 (cu dop albastru);
  • ;
NOTA: rugam precizat varsta si sexul pacientului, nume si prenume pacient (sau apartinator), CNP (mandatoriu pentru analizele CAS) precum si numarul de analize solicitat. Pentru analizele CAS precizati si verificati valabilitatea biletului de trimitere (doua luni, 60 zile). Pentru analizele CAS de tip monitor oricand puteti efectua recoltarea pe baza de programare.
Prin completarea formularului de mai sus sunteti de acord sa fiti contactat/a de reprezentantii AIDE SANTE in legatura cu serviciile medicale solicitate. Programul de lucru este de luni pana vineri; incearcam sa raspundem tuturor solicitarilor in termen de 24 - 48 de ore de la data solicitarii pentru zilele lucratoare, 72 de ore pentru solicitarile din timpul sfarsitului de saptamana.

Informatii generale

Crioprecipitinele sunt componente ale sangelui (antigene sau anticorpi) ce precipită la rece daca temperatura locala scade (intre 4 si 20 grade Celsius). Crioprecipitinele esenţiale includ: crioglobuline, criofibrinogen si/sau aglutininele la rece (de tip IgM).

Criofibrinogenemia este o afectiune rara cauzata de precipitarea la frig a criofibrinogenului din plasma care produce coagularea sangelui in vasele de calibru mic daca temperatura locala scade. Tabloul clinic include: ulceratii, gangrene ce pot ajunge pana la necroze cutanate atunci cand pielea este expusa la frig. Frecvent intalnim criofibrinogenemie in context secundar la pacientii cu alta afectiune preexistenta: cancer metastatic, boala vasculara de colagen, etc.

Rezultatele testului se interpreteaza in context clinic.

Utilitatea testului:

  • diagnosticul disfibrinogenemiilor / criofibrinogenemiilor primare (congenitale);
  • diagnosticul disfibrinogenemiilor / criofibrinogemiilor secundare : cancere digestive si alte forme de neoplazii mai ales daca asociaza tromboflebite migratorii (semnul Trousseau), limfoame / leucemii limfatice cronice, mielom multiplu, boala Waldenstrom, infectii cronice (infectia cu HCV – virusul hepatitei C, etc), colagenoze / vasculopatii, boli de tesut conjunctiv ce asociaza fenomenul Raynaud, lupus etc.

Bibliografie:

  • Metoda de lucru folosita;
  • Procedura specifica de lucru, instructiuni de lucru, proceduri operationale si manualul calitatii laboratorului
  • Analize medicale explicate: I. Soare; Editura ETNA, Bucuresti 2020;
  • Diagnosticul de laborator in practica medicala: G. Ivanovici, I. Fuiorea; Editura Militara, Bucuresti 1990;
  • Cryofibrinogenaemia—a neglected disease: S. Moiseev, R. Luqmani, P. Novikov and T. Shevtsova; Rheumatology; Sept 2017, vol 56, iss 9.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH