Acid uric seric
Acid uric seric | 10.0 lei |
Preturi valabile din 01 septembrie 2022. Laboratorul isi rezerva dreptul de a modifica oricand preturile afisate, fara o notificare prealabila in mediul virtual.
nota: aceasta investigatie poate fi decontata CAS.
- material biologic:ser / recipient de recoltare: vacutainer fara anticoagulant cu sau fara gel separator (cu dop rosu sau galben);
- indicatii: investigatie utila pentru diagnosticul gutei, evaluarea functiei renale, monitorizarea afectiunilor neoplazice sub tratament cu citostatice, etc.
Informatii generale analiza:
Acidul uric este produsul final ce rezulta din degradarea acizilor nucleici; aportul excesiv de proteine animale precum si distructia celulara excesiva sunt cauze frecvente ce produc hiperuricemie . Excretia renala a acidului uric este majoritara, analitul fiind degradat si intestinal.
Din punct de vedere clinic, hiperuricemia (cantitatile crescute de acid uric seric) se manifesta sub forma de artrita gutoasa (artrita dureroasa cauzata de depunerea cristalelor de acid uric in capsula articulara) sau nefropatie gutoasa (afectarea parenchimului renal si nefrolitiaza urica). Excretia urinara crescuta de acid uric determina nefropatia gutoasa. Majoritatea pacientilor cu nefropatie gutoasa nu au manifestari de artropatie gutoasa.
Interpretarea analizei in context clinic:
Valorile crescute ale analitului: se intalnesc la persoanele cu dieta proteica excesiva, la persoanele cu guta (artrita gutoasa) sau nefropatia gutoasa (cu sau fara litiaza renala) dar in hiperuricemia secundara din afectiunile maligne tratate sau nu cu citostatice precum si in anumite boli metabolice (diabet zaharat, hipotiroidie, etc), boli congenitale rare (Lesch- Nyhan / guta ereditara).
Valorile scazute ale analitului: se intalnesc in afectiuni hepatice cu sindeza redusa a purinelor (boala Wilson), afectiuni renale cu reabsorbtie tubulara defectoasa (sindrom Fanconi), tatamente excesive cu uricozurice (Alopurinol), etc.